Vrijdagnamiddag zal de raad van bestuur van NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) zich buigen over een nieuw voorstel rond de berging van hoogradioactief afval. Dat schrijft Le Soir en een woordvoerster van NIRAS bevestigt die informatie, maar wil niet op de inhoud vooruitlopen.
Het gaat om een omstreden dossier.
Er was al in 2015 een voorstel van NIRAS, waarbij gekozen werd voor geologische berging van kernafval in weinig verharde klei op Belgisch grondgebied.
De regio rond Mol zou in die definitie passen, ook al was volgens NIRAS nog geen specifieke locatie gekozen.
Minister van Economie Kris Peeters en energieminister Marie-Christine Marghem stuurden de tekst echter terug naar af en zouden eerst een beslissing willen nemen over het principe van geologische berging op zich, om daarna pas de geschikte lagen te bestuderen en de passende gemeentes te selecteren.
Vrijdag komt een herschreven voorstel op tafel bij NIRAS. Volgens Le Soir blijft het principe van geologische berging in België daarbij overeind. In elk geval moet het voorstel daarna nog langs de nucleaire waakhond FANC en de voogdijministers passeren. Uiteindelijk zal de ministerraad de knoop moeten doorhakken.
De Waalse groenen waarschuwen dat de beslissing voor toekomstige generaties enorme gevolgen zal hebben. Het afval blijft ruim een miljoen jaar gevaarlijk, zegt Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet.
"Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", noemt hij de optie van permanente berging in de kleilagen. Ecolo roept de raad van bestuur van NIRAS op om het plan te verwerpen en te kiezen voor tijdelijke actieve opslag, waarbij het kernafval nog gerecupereerd kan worden. (belga)